lauantai 16. elokuuta 2014

Lähdössä Intiaan? Ohjeita matkaajalle.

Seuraavat neuvot on todettu paikkansa pitäviksi ainakin neljässä Intian osavaltiossa (Länsi-Bengali, Uttar Pradesh, Rajastan & Delhi)

         Intia matkakohteena
  • Tarkkaile Intian sääoloja etukäteen ja mieti reissun ajankohtaa myös niiden perusteella. Monsuunin aikana kastuu varmasti ja kaikkialla tulvii, talvijaksolla on mielyttävät säät, mutta paljon turisteja. Loppukeväästä monsuuniin asti pääsee nauttimaan kohteista ilman älytöntä turistilaumaa, mutta lämpötilat alkaa olla jo hermoja raastavan kuumia, niin ettei ulkona enää yksinkertaisesti jaksa, eikä halua olla, oli siellä mitä nähtävyyksiä tahansa.
  • Älä lankea yleishypen ansaan: Intiassa on oikeasti varsin turvallista. Pahimmat turvattomuudet tulee liikenteestä (joko auton kyydissä tai kävelijänä) tai huonosta hygieniasta. Taskuvarkaudet, ryöstöt jne. on turisteille oikeasti äärettömän harvinaisia, joten älä pilaa Intian matkaasi ylivarovaisuudella. Perus 'common sense' riittää. Naiset voivat kokea olonsa Intiassa hieman turvattomammaksi, mutta heillekin pelkkä kirkas järki ja yleinen perusvarovaisuus riittävät jo takaamaan turvallisen reissun.
  • Englannilla pärjää Intiassa hyvin. Älä kuitenkaan yritä puhua liian monimutkaista tai hienostunutta englantia, vaan käytä yksinkertaisia lauseita ja puhu ja riittävän selkeästi ja hitaasti.
  • Intia koostuu lukuisista eri osavaltioista, joissa on omat paikallishallintonsa. Tavat, hinnat, kielet, kulttuuriset seikat, käytänteet ja lait (esim. alkoholi-ikäraja) voivat vaihdella osavaltiosta toiseen.

         Matkustuksen käytännönjärjestlyitä
  • Delhiä tai Goa:a pidemmälle ei kannata ostaa ”pakettilentoja”. Halvemmalla pääsee jos ottaa huokean lennon sisään Intiaan ja ottaa sitten erillisen sisäisen lennon.
  • Erityisesti, jos matkaat kovien lämpötilojen aikaan, älä turhaan pakkaa runsasta määrää vaatteita mukaan, vaan osta suosiolla paikalliset intialaiset vaatteet. Ne on tehty paljon länsimaisia vaatteita kevyemmästä ja miellyttävämmästä kankaasta ja helpottavat kuumassa olemista merkittävästi. Ylivoimaisesti parhaana kenkävaihtoehtona taas toimii sandaalit.
  • Tiettyjä naisten hygieniatuotteita on Intiassa vaikea löytää. Helpompaa vaan ottaa Suomesta mukaan omat.
  • Jos matkustat Intiassa junalla, osta liput joko halvempaan Sleeper -vaunuun, tai jos haluat mukavuuksia, niin suoraan AC2 vaunuun. AC3 -vaunu on melko turha välimuoto.


    Toiminta paikallisten kanssa
  • Kun matkaan taksissa tai riksalla, sovi matkan hinta aina etukäteen, joko niin että sovit matkasta jokin könttähinnan tai vaadit kuskia kulkemaan mittarilla. Näistä matkaseurueemme suosittelee vahvasti jälkimmäistä.
  • Taksikuskit eivät osaa perille osoitteilla. He eivät useinkaan tiedä kuin ehkä vain isoimpien teiden nimet, eivätkä pakosti osaa lukea. Älä siis tuhlaa hermojasi osotteiden selittämiseen, vaan katso etukäteen jokin iso maamerkki tai nähtävyys kohteen läheltä ja pyydä taksi viemään sinne.
  • Lapsikerjäläisten takana on usein järjestäytynyttä rikollisuutta. Älä ikinä anna rahaa tai kokonaisia tuotteita lapsille, olivatpa ne kuinka säälittäviä tahansa. Yksittäistapauksissa (aikuisia) kerjäläisiä voi auttaa, mutta silloinkin on katsottava tarkkaan kenelle antaa. Älä missään nimessä anna kenellekään mitään siksi, että hän pyytää sitä itsepintaisesti, eikä suostu muuten lähtemään pois. Häädä häiritsevät kerjäläiset muualle itsevarmoilla ja päättäväisillä komennoilla & käsieleillä.
  • Intialainen kulttuuri on hyvin suora. Ihmiset sanoo toisilleen asiat päin näköä liikaa kaunistelematta. Voit siis huoletta tehdä saman ja jättää suomalaiset kiertoilmaukset suosiolla kotimaahan.

         Syömisestä ja juomisesta
  • Kuulostaa itsestäänselvyydeltä mutta: JUO VETTÄ. Erityisesti kuumalla. Koko ajan vesipullo kourassa! Ei maksa juuri mitään ja pitää elossa.
  • Vettä ostaessasi tarkista aina, että korkin sinetti on ehjä ja että vesi näyttää puhtaalta. Rutista vesipullot kasaan aina käytön jälkeen.
  • Ruokailu Intian vähemmän turistoituneilla alueilla on monesti täysin yhteinen toimitus, jossa ruoka tilataan koko pöytäseurueelle. Silloin ei niinkään tunneta ”mun ruokia” ja ”sun ruokia” vaan safka tilataan kaikille yhteiseksi ja jaetaan kunkin ruokailijan kesken.
  • Ravintoloissa työntekijät eivät useinkaan tule kysymään asiakkailta oma-aloitteisesti mitään. Sen sijaan tarjoilijat seisoskelevat aina jossain lähistöllä ja heidät voi viitata luokseen aina tarvittaessa. Toisin kuin länsimaissa, tarjoilijoiden ”juoksuttaminen” tällä tavalla ei ole Intiassa epäkohteliasta, vaan täysin normaalia ravintolakulttuuria.
  • Annoskoot voivat vaihdella paljon. Joskus yksi kaksi riisiä riittää kolmelle, joskus tarvitaan neljä. Tarjoilijoilta voi usein kysyä, mikä on hyvä määrä. Huomioitavaa on, että paikalliset syövät suomalaisittain katsottuna älyttömän kasan riisiä ja verrattain vähän kastiketta ja annoskoot on monesti suhteutettu siihen.
  • Normaali tarjoilukoko oluelle on Intiassa 650ml ja olut on usein jopa 8% vahvuista. ”Kaksi olutta kiitos” tarkoittaa siis suomalaisittain ~sixpäkin kokoista alkoholilastia. Annoskoot limoonaadeille on joko 600ml tai 200ml. Välimuotoja ei ole.
  • Alkoholi on Intiassa erittäin suuri tabu. Älä turhaan etsi terasseja. Äläkä juo millään yleisellä, näkyvällä paikalla. Turistien suosimissa paikoissa tähän sääntöön voi olla poikkeuksia.
  • Intialainen ja kiinalainen ruoka tulevat aina ilman riisiä / naania. Nämä tulee siis tilata erikseen.
  • Erityisesti ensimmäiset päivät kannattaa syödä turvallista ruokaa ja antaa vatsan hiljalleen tottua bakteerikantaan. Ainakin jonkintasoista ribulettoa on kuitenkin Intiassa varsin vaikea välttää. Pakatkaa siis suomesta mukaan parit Imodiumit, jotta saa tarvittaessa 'tulpan' paikoilleen.
  • Erityisesti paikallisten suosimissa ruokapaikoissa, ruoka syödään usein paljain käsin. Turisteille saatetaan tuoda silti haarukka ja lusikka. Jos kaikki muut painelevat ruokaa käsillä, syökää se itsekin käsin. Tämä siksi, että kun aterimia ei yleensä käytetä, ovat ne saattaneet lojua jossain likaisessa pöytälaatikossa iät ja ajat. Pestyt & desatut kädet on takuuvarmasti hygienisemmät.
  • Pitkä matkakaan (esim. 2kk) ei vielä suojaa vatsataudilta. Olkaa tarkkoina hygienian kanssa. Erityisen paljon kiinnittäkää huomiota siihen, missä ruuantekovälineet ja kokkien kädet pestään.


    Kaupankäyntiin liittyviä asioita
  • Vaihtorahaa on joskus vaikea saada ja tuntuu, että kaikilla on siitä jatkuva pula. Älä käytä turhaan 10, 50 ja 20 rupian seteleitä, vaan säästä niitä kiusallisten tilanteiden nopeuttamiseksi. Huomaa, että moni kauppias kysyy pienempiä seteleitä silloinkin, kun heillä olisi varaa maksaa takaisin myös isommasta.
  • Intiassa on vapaiden basaarien lisäksi myös joitain ”Government official” -kauppoja. Näissä on yleensä aina pysyvät, vapaita basaareita hieman korkeamman hinnat, mutta tuotteet ovat myös takuuvarmasti laadukkaampia. Jos asuinpaikkasi lähistöllä on jokin tällainen hallituksen virallinen kauppa tai kauppakeskittymä, suosittelemme käyttämään sitä vapaiden basaarien sijasta.
  • Basaarit ovat Suomalaisille kuluttajille erittäin vieras konsepti. Seuraavat vinkit auttavat toimimaan tässä ympäristössä:

    1) Tavaroilla ei ole olemassa mitään ylempää, virallista hintaa, vaan tavara on juuri tasan sen arvoinen kuin mitä ostaja on siitä valmis maksamaan. Et voi ajatella: ”Sainpas nyt tämän 500 rupian arvoisen tavaran halvalla kun maksoin siitä vaan 300 rupiaa” Jos maksoit tuotteesta 300 rupiaa, on se tuote silloin tasan 300 rupian arvoinen.

    2) Älä murehdi, jos näet tasan samanlaisen esineen, kuin minkä itse ostit jossain toisessa kojussa paljon halvemmalla. Olet kuitenkin jo maksanut tuotteesta itsellesi mieluisen hinnan. Aina jostain olisi saanut halvemmalla. Jos alkaa etsiä halvinta diiliä voi helposti jäädä ilman tavaroita.

    3) Jos haluat ostaa basaareilta jotakin esim. vaikka nahkavyön, hiero kauppaa mistä tahansa vyöstä jonkun kauppiaan kanssa jo ennen, kuin löydät sen itsellesi mieluisen. Näin sinulla on käsitys siitä, kuinka alas tuotteen hintaa kannattaa yrittää tinkiä ennen sen ostamista.

    4) Kauppiaat on kaupankäynnin ammattilaisia ja ne huijaa ja kusettaa tasan tarkkaan kokoajan. Lähtökohtaisesti älä usko mitään mitä myyjä sulle sanoo.

    5) Tinkimisen varaa on basaarituotteissa hirvittävät määrät. On täysin mahdollista, että normaalilta myyntihinnaltaan noin 200-300 rupian kengistä pyydetään turisteilta alkuun 1500 rupiaa. Tässä kohtaa pitää vaan pitää pää kylmänä, nähdä tavaran todellinen laatu ja sanoa jämäkästi, että kengät eivät ole yli 300 rupian arvoiset. Jokainen kauppias pyytää tuotteista alkuun lähes täysin varmana noin 2-3 kertaista hintaa. Ota suorilta ainakin puolet pois ja sit vasta tinkimään.

    6) Ostajalta kysytään usein ”final price” eli korkeinta hintaa, jonka on valmis jostakin tuotteesta maksamaan. Mieti jo etukäteen, mikä tämä hinta voisi olla ja kun kauppias sitä kysyy, ilmoita hieman todellista pienempi summa. Näin sinulle jää vielä viimehetken tinkimisvara.

    7) Moni myyjä yrittää myydä tuotteitaan lauseella ”Fixed Price” tai ”Government store/government price”. Jos kauppa ei ole sisätiloissa ja jos siellä ei ole selvää kylttiä-tai vast. muuta ilmoitusta kertomassa siitä, että kyseessä todella on valtion valvoma kauppa, puhuu kauppias luultavasti paskaa ja tuotteet on tingittävissä ihan yhtä hyvin kuin muutkin. Ole tarkkana, kyseessä on ovela myyntikikka.

    8) Älä missään nimessä osta tuotetta ”kohteliaisuussyistä”. Kauppiaat tekevät kyllä kaikkensa, että saavat sut ostamaan, mutta huonoihin kauppoihin ne ei suostu, eivätkä todellakaan myy mitään tappiolla. Älä anna kauppiaiden myyntiretoriikan purra sinuun. Maksat tasan sen minkä itse näet hyväksi, kauppiaan sanoista viis.

    9) Jos et saa haluttua esinettä haluamaasi hintaan tai mukavalta kauppiaalta, älä tyydy kohtalaiseen kauppaan vaan jätä jutut ostamatta ja kävele suoraan seuraavalle myyjälle. Basaarialueet on yleensä jakautuneet ”osastottain” ja esimerkiksi ”kenkäosastolla” samanlaisia tuotteita myy peräjälkeen yleensä kymmenestä viiteenkymmeneen kauppista. Joltain varmasti löytyy myynnistä ihan samat setit, mutta mahdollisesti vaan paremmalla hinnalla.



    Yleisiä ohjeita
  • Kaikista kaupoista tai kioskeista löytyvistä tuotteista löytyy jostain pakettiin merkitty MRP (Maximum retail price) merkintä. Lähtökohtaisesti mikään kauppa tai liike ei saa myydä tuotteita tätä suuremmalla hinnalla.
  • Pitäkää kaupungilla liikkuessa mukana aina käsidesiä ja vessapaperia. Käsienpesumahdollisuudet voivat olla joskus hyvin rajalliset ja on myös varsin ongelmallista, kun (ei siis jos) kovan hädän sattuessa löytää ainoastaan paperittomia vessoja.
  • Vessoja (erityisesti naistenvessoja!) voi olla vaikea löytää silloin kun niitä tarvitsee, joten kannattaa käydä aina jo ennakkoon, hyvän tyhjennyspaikan osuessa kohdalle.
  • Moni käteisautomaatti Intiassa antaa 1000 rupian seteleitä, joka on ihan naurettavan isokokoista valuuttaa normaalikäyttöön. Kuitenkin ainakin ICICI pankki ja jotkut Axis-pankin automaatit antaa viisisatasia, joten nostakaa käteisenne niistä.
  • Intiassa on käytössä vasemman puoleinen liikenne. Olkaa tarkkoja liikenteen kanssa. Autot saattavat tulla yllättävistä suunnista.
  • Älä turhaan yritä etsiä Intiassa suojateitä tai odottaa vihreitä valoja ennen kuin ylität tien. Autotie kannattaa ylittää tasan silloin kun sieltä ei tule paljon autoja. Jos tällaista hetkeä ei tule, lähde vaan päättäväisesti yli ja näytä autoille, että älkää ajako mun päältä. Etene rauhallisesti ja ennakoitavasti, niin kulkuneuvot osaa kyllä ohittaa sut. Hätiköinti tässä tilanteessa on vaarallista.
  • Intiassa asiat on usein ”not very much” ja tuntuu, ettei mitään niin tiukkaa ohjetta tai määräystä olekaan, etteikö sitä voisi Intiassa yrittää kiertää tai siitä neuvotella. Moniin lakeihin pätee myös ”valkoisen ihmisen etu”. Esimerkkinä tästä alkoholi. Ikäraja alkoholille on Delhissä 24v, mutta ei tällaisia asioita valkoisilta kysytä.

  • Mitä ikinä teetkään, tee se itsevarmasti. Tämä on kaikista ohjeista tärkein ja pätee kaikkeen aina kadun ylittämisestä temppelissä käymiseen asti. Paikalliset huomaa pienimmänkin turistillisen epävarmuuden kymmenien metrien päähän. Ilman riittävää päättäväisyyttä saattaa esim. saada kerjäläisen peräänsä useiksi minuuteiksi, jäädä ikuisuudeksi odottamaan turhaan, turvallista hetkeä ylittää autotie tai huomata ostaneensa jonkin tuotteen moninkertaisella ylihinnalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti